maandag 11 april 2016

De mensen zijn een beetje uitgeappt, dus nou krijgen we bots

De betere toekomstvoorspellers hebben het idee dat we zo langzamerhand uitgeappt zijn. Bots zijn the Next Big Thing. Een bot is een programma, ergens op het Internet, dat je van alles kunt vragen via apps als Whatsapp, Facebook (Messenger) of Twitter. Heel handig, want daar ben je toch al de halve dag mee in de weer.
Je hebt simpele bots, waarmee je een pizza kunt bestellen of de weg vragen, maar je hebt natuurlijk ook ingewikkelde bots, waarmee je hele gesprekken kunt voeren. Chatbots noem je die. Bijvoorbeeld Miss Piggy, op Facebook. Stuur maar eens een bericht. Ze reageert alleen op werkdagen na 10 uur, zoals je van een dame ook mag verwachten.

9292

Het idee lijkt me wel aardig (niet het idee van chatten met Miss Piggy, hoewel we natuurlijk graag van haar willen horen of het nog eens wat wordt met Kermit ): Het is veel makkelijker om in Whatsapp aan 9292 te vragen "hoe ben ik om 10 uur in Leiden?", dan om de app te openen, het aankomstation in te tikken, de tijd in te tikken, op Plan Reis te tikken, te ontdekken dat je vergeten bent in te geven dat 10 uur de aankomsttijd is en niet de vertrektijd, enzovoorts. Bovendien kun je straks al je andere apps dan wissen.
China ligt ver voor met bots. Je kunt met WeChat – net zoiets als WhatsApp – behalve appen ook taxi’s bestellen en betalen. Maar op het westelijk halfrond is ook iedereen bezig, van Telegram tot Facebook (Messenger) en Google misschien ook wel.

M en Tay

Facebook is bezig met een bot, M, waarmee je van alles kunt bestellen, maar hij is alleen beschikbaar in Californië en omstreken. Dat komt omdat Facebook smokkelt: (chat)bots zijn namelijk helemaal niet zo goed in het begrijpen van de vragen die door worden geappt. Daarom hebben ze er een legertje uitzendkrachten bij ingehuurd, die de vragen en antwoorden meelezen, zodat de goede spullen worden geleverd.
Microsoft dacht dat probleem op te lossen door er wat Artificial Intelligence en Deep Learning tegenaan te gooien. Dat hebben ze geweten toen ze Tay lanceerden, een chatbot op Twitter voor jonge Amerikanen, die al chattend zou gaan leren om nog veel beter te chatten:
Zoals je nog wel eens vervelende kinderen hebt die argeloze peutertjes lelijke woorden leren zodat hun ouders zich doodschrikken, zo heb je op het Internet allerlei nare types die het leuk vinden om chatbots te corrumperen. Toen een van hen erin slaagde Tay te laten zeggen: "bush did 9/11 and Hitler would have done a better job than the monkey we have now. donald trump is the only hope we've got." besloot Microsoft Tay maar even van Twitter te halen.

Bots van de baan?

Zijn bots nou van de baan? Welnee, in China chatten en bestellen ze vrolijk door. Dit was alleen een lesje in AI: net zoals er nogal een verschil is tussen een auto autonoom laten rijden over een Californische snelweg (kan al bijna) en hem autonoom achteruit in te laten parkeren op een Amsterdamse gracht waar fietsers tegen de stroom in rijden (gaat dat ooit lukken?), zo is er ook een verschil tussen een chatbot leren te vertellen hoe laat de bus naar het station vertrekt (moet kunnen) en een intelligent, empathisch gesprek te voeren over de dingen des levens. Of dat ooit gaat lukken, daar wil ik het hier nog wel eens over hebben.