dinsdag 4 september 2018

Hoe je Tesla je pivacy om zeep helpt

Ik had er nog niet zo bij stil gestaan, maar autonome auto's zitten niet alleen vol met sensoren, ze filmen ook alles. Hoe meer autonome auto's, hoe meer er gefilmd wordt. In ieder geval op de weg. Denk ook even aan de camera's die overal langs de weg en in stadscentra staan opgesteld en vervolgens aan alles wat er met mobieltjes gefilmd wordt. 4 miljoen uur per dag op YouTube, of zo.

Het is niet idioot om te denken dat er binnenkort, in ieder geval op de wegen, bijna alles gefilmd wordt.

Denk dan eens na over gezichtsherkenning.  Gaat ook keihard. In Rusland heeft iemand een appje gemaakt dat gezichten die je met je mobieltje fotografeert matcht met VKontakte, de locale variant van Facebook. 83% nauwkeurig of zo. Dat wordt natuurlijk voortdurend beter. Facebook heeft een algoritme dat je ook herkent aan je kleding (Zuckerberg loopt altijd in een grijs t-shirt), je gezicht hoeft dus niet eens op de foto te staan.

Als gezichtsherkenning combineert met steeds meer videomateriaal, dan is je privacy wel verdwenen. In ieder geval als je op straat bent. Het is niet zo'n raar idee dat je op een bepaald moment iedere keer als je zonder licht fietst gefilmd wordt en herkend. Zeker als je in een grote stad woont, met veel camera's en vaak hetzelfde stuk fietst, bijvoorbeeld naar e werk.

Hoeveel bekeuringen kun je dan krijgen?

Lekker allemaal.